Güncel Haberler

NASA, Starliner uzay aracının astronotları geri getirecek kadar güvenli olup olmadığına karar verecek

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Boeing Starliner uzay aracından iki astronot, Haziran ayından bu yana Uluslararası Uzay İstasyonunda (ISS) mahsur kaldı.

REKLAM

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Boeing’in yeni Starliner uzay aracının Haziran ayından bu yana Uluslararası Uzay İstasyonunda (ISS) mahsur kalan iki astronotu geri getirecek kadar güvenli olup olmadığına bu hafta sonu karar vereceğini duyurdu.

Cumartesi günü bir araya gelmesi planlanan Yönetici Bill Nelson ve diğer üst düzey yetkililerin, toplantı sonunda Houston’dan bir açıklama yapması bekleniyor.

Astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams 5 Haziran’dan beri uzaydalar.

NASA astronotlarının yörüngedeki laboratuvarı yaklaşık bir hafta ziyaret etmeleri ve haziran ortasında geri dönmeleri bekleniyordu. Ancak Boeing’in yeni Starliner mekiğinin iticilerinin arızalanması ve helyum sızıntılarının tespit edilmesinin ardından astronotların Dünya’ya dönüşü birkaç kez ertelendi.

NASA, SpaceX’i seçmeye karar verirse Starliner, Eylül ayında Dünya’ya boş olarak dönecek.

Mühendisler, Starliner iticileri için yeni bir bilgisayar modelini ve kapsül yörüngeden çıkıp Amerika Birleşik Devletleri’nin Batı Çölü bölgesine indiğinde bunların nasıl çalışabileceğini değerlendiriyor.

NASA, güncellenmiş risk analizlerini de içeren bulguların nihai kararı etkileyeceğini söyledi.

Boeing bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, uzayda ve yerde yapılan kapsamlı itici testlerinin Starliner’ın astronotları güvenli bir şekilde geri getirebileceğini gösterdiğini söyledi.

Uzay mekiklerinin kullanımdan kaldırılmasının ardından NASA, Boeing ve SpaceX’e milyarlarca dolar ödeyerek uzay istasyonuna astronot göndermek için özel şirketlerle anlaşmalar yaptı.

Bu, Boeing’in mürettebatla yaptığı ilk test uçuşuydu.

2019’da boş uçan ilk demo, kötü amaçlı yazılım nedeniyle uzay istasyonuna hiç ulaşmadı ve Boeing, testi 2022’de tekrarladı. Daha sonra başka sorunlar ortaya çıktı.

SpaceX’in Dragon uzay aracı, 2020’den bu yana astronotları ISS’ye taşımak için kullanıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu