Güncel Haberler

Bakan Osman Aşkın Bak, Kazakistan’da Cumhurbaşkanı Tokayev ile görüştü!

genişletmek

Beşinci Dünya Göçebe Oyunlarının resmi açılış töreni Kazakistan’da yapıldı

Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı Dr., Astana Arena Stadı’nda düzenlenen açılış törenine katıldı. Ayrıca Osman Aşkın Bak, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan da hazır bulundu.

Bakan Bak, açılış töreni öncesinde Dünya Etnik Sporlar Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile bir araya geldi.

Bu kez “Büyük Bozkırda Buluşma” sloganıyla Kazakistan’ın ev sahipliği yaptığı Beşinci Dünya Göçebe Oyunlarının açılışı, katılımcı ülke ve takımların bayraklarının resmi geçit töreniyle başladı.

Kazakistan milli marşının okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Tokayev açılış konuşmasını yaptı. Tokayev, uluslararası ölçekte bu olaya bizzat tanık olan kardeş devletlerin liderlerine teşekkür etti.

Dünyada göçebe uygarlığın doğup geliştiği toprakların Kazakistan’ın bugünkü sınırları olduğunu vurgulayan Tokayev, şöyle konuştu: “5 bin yıl önce göçebeler atı evcilleştirerek tüm dünyaya yayılan atçılık kültürünün temelini oluşturdular. Zanaatkarları gelişmiş silahlar ve mücevherler yapıyordu. Bunun canlı kanıtı Saka dönemindeki “altın cübbeli adamlar”dır. Kazak toprakları, bilimin ve hümanist fikirlerin gelişmesine önemli katkılarda bulunan Farabi ve Hoca Ahmet Yesevi gibi ünlü şahsiyetleri dünyaya kazandırmıştır. Bu geniş bozkırda farklı zamanlarda Hun İmparatorluğu, Türk Kağanlıkları, Altın Orda ve Kazak Hanlığı ortaya çıktı”. dedi.

Tokayev, Dünya Göçebe Oyunlarının uluslararası dayanışmanın güçlenmesine yardımcı olacağına inandığını belirterek, oyunlara katılan sporculara başarılar diledi.

Bakan Osman Aşkın Bak, Kazakistan'da Cumhurbaşkanı Tokayev'le görüştü

Bilal Erdoğan, Dünya Göçebe Oyunları’nın açılış töreninde konuştu

Dünya Etnik Sporlar Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Kazakistan’da düzenlenen Beşinci Dünya Göçebe Oyunları’nın açılış töreninde dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen geleneksel sporculara seslendi.

Açılışta tamamı dolan 30 bin kişilik stadyumda konuşan Erdoğan, şunları söyledi: “Ulu Dala Dübiri (Büyük Bozkırda Buluşma) sloganıyla Astana’da yapılan bu büyük buluşma sadece sporcular için değil, inanıyorum ki Başta Türkiye ve Kazakistan olmak üzere tüm ülkeler arasında yeni dostluklar ve işbirlikleri de yaratacaktır.” ve kültürel alışverişlerin başlangıcı olacak.” dedi.

Geleneksel sporların kurumsallaşması kadar dil, fikir ve iş birliğine de önem verdiklerini belirten Erdoğan, şöyle konuştu: Ortak tarihe ve köklü kültürlere dayalı kardeşlik hepimize umut veriyor. “Bu kuruluş, Türk dünyasının sesini küresel ölçekte daha da yükseltiyor ve ortak değerleri yaşatmaya devam ediyor.” dedi.

Erdoğan, şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın geleneksel sporlara verdiği önemi de her fırsatta vurgulamak isterim. Geleneksel sporların korunması ve gelecek nesillere aktarılması için ulusal ve uluslararası platformlara desteğini sürdürdüğünü göstermektedir. Bu destek bizim için büyük bir güç kaynağıdır.” dedi.

“Tüm insanlığa barış, kardeşlik ve huzur diliyoruz”

Erdoğan, Gazze soykırımına değinerek şunları söyledi:

“Bugün sporun birleştirici gücünü kutlarken, dünyanın başka yerlerinde yaşanan insani acıları ve trajedileri de unutmayalım. Gazze’deki insani krizin bir an önce sona ermesi ve barışın tesisi için tüm dünya gibi bizlerin de ortak çaba sarf etmesi gerekiyor. “Dayanışmanın, şefkatin ve insani değerlerin en üst düzeyde yaşandığı bu organizasyonda tüm insanlığa barış, kardeşlik ve huzur diliyoruz.”

Açılış töreni büyük beğeni topladı

Beşinci Dünya Göçebe Oyunları’nın açılış töreninde göçebelerin zengin tarihi, kültürü ve geleneklerinin yansıtıldığı renkli sahneler yer aldı. Özellikle Saka dönemini, tarihi İpek Yolu’nu ve Türk halkının kadim savaş geleneklerini anlatan sahneler izleyiciler tarafından büyük beğeni topladı.

Yaklaşık 2,5 saat süren 5. Dünya Göçebe Oyunları’nın açılış töreni, dünyaca ünlü Kazak sanatçısı Dimaş Kudaybergen’in sahneye çıkmasıyla sona erdi.

Büyük Bozkırda Karşılaşma

“Dünyada geleneksel sporların olimpiyatları” olarak iki yılda bir düzenlenen IV. Dünya Göçebe Oyunları, “Ulu Dala Dübiri” (Büyük Bozkırda Buluşma) sloganıyla Kazakistan’ın başkenti Astana’da devam edecek. 13 Eylül. .

İlk üçü Kırgızistan’ın Çolpan Ata şehrinde, dördüncüsü ise İznik’te düzenlenen IV. Dünya Göçebe Oyunları, 90’a yakın ülkeden 2 binin üzerinde geleneksel sporcunun katılımıyla ilk kez bir başkentte düzenlenecek. .

Beşinci Dünya Göçebe Oyunları kapsamında at oyunları, geleneksel entelektüel oyunlar, dövüş sanatları, okçuluk ve kuş avcılığı başta olmak üzere 21 geleneksel spor dalında yarışmalar düzenlenecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu