Güncel Haberler

Başkan Tugay: Kültürpark’ı yakından koruyacağız – Son Dakika Türkiye, Cumhuriyet Ege Haberleri

İzmir ilçe belediyeleriyle koordinasyon toplantılarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, bu kez Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı ve belediye bürokratlarıyla bir araya geldi. İlçenin sorunlarını, devam eden ve planlanan projeleri dinleyen Belediye Başkanı Cemil Tugay, Kültürpark’ın korunmasını ve güzelleştirilmesini istediğini söyledi. Başkan Tugay, şunları söyledi: “Hiçbir bina yapmadan, mevcut yapıları işlevsel hale getirmeye ve yeşil alanı arttırmaya kararlıyım. Trafiğin güvenli ve sorunsuz olması için İzmir Emniyet Müdürlüğü ile birlikte hayata geçirilecek Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) projesi kapsamında daha önce açıklanan ihalede Kültürpark’ta idari bina tasarlandı. Bu konudaki tutumum net olduğundan yeni bir yer bulmaya çalışıyoruz. Kültürpark’ın başka kurumlar tarafından işgal edilmemesi konusunda kararlıyım. Ben ne Belediyenin ne de başka bir kurumun orada yer açmasını istemiyorum. Central Park şehrin akciğeridir. Çevredeki tek yeşil alandır. Bu alanı lunapark dahil binalarla doldurursak; bu şekilde olur. Lunapark başka bir yere yapılabileceği gibi burada ise demirleri paslanmayan, insanların beğeneceği bir lunaparka dönüştürülebilir. Eğlence parkları artık şehrin gelişen bölgelerinde yer alıyor. O bölgelerin kalkınmasına da katkı sağlıyor. Kültürpark’ın yeşil alanının özelliği ve insanların spor amaçlı kullanabileceği merkezi bir nokta olması onu eşsiz kılmaktadır. Başka bir alan yok. Bundan sonra Kültürpark’ın her türlü suiistimalden korunması için sıkı tedbirler alacağız” dedi.

İLÇE BELEDİYELERİ KAZILARI DİKKATLİCE DENETLEMELİ

Kazı sonrası yolların kapatılmamasıyla ilgili şikayetlere yanıt veren Başkan Tugay, bu sorunun çözümü için çalıştıklarının altını çizerek, şöyle konuştu: “Büyükşehir Belediyesi olarak İzmir’in yetki alanına giren kazılarda kapatma uygulamasını yürütüyoruz. Büyükşehir Belediyesi Sorunun bir an önce çözülmesi için bu işe yoğunlaştık. Çevredeki belediyelerin ruhsat verirken kapatma işini başka kurumlara devretmemesi daha doğru olur ve inanılmaz mağduriyetler yaşanıyor. Geçici kapatmalar var bunun telafisi yok yapıyorlar böyle bırakıyorlar biz de düzeltmeleri ikinci kez yapıyoruz İlçe belediyesi yapabilir ama bu imkanınız yoksa büyükşehire de söyleyebilirsiniz. belediye. “Diğer kurumların kazılarında olduğu gibi ilçe belediyelerinin de sıkı bir denetim yapması gerekiyor” dedi.

TOPLU KONUT YERİNDEN EDİLMESİ

Kentin müsait alanlarında İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait arsalarda toplu konut çalışmaları yapmayı planladıklarını açıklayan Başkan Tugay, şunları söyledi: “Menemen’de bir proje üzerinde çalışıyoruz. Benzer şekilde sahip olduğumuz alanlarda veya çevre belediyelerimizin sınırları içerisinde çevre belediyelerde de proje çalışmaları yürütebiliyoruz. Mümkün oldukça toprak üretmeye de çalışabiliriz. Amacımız lüks olmayan, temel ihtiyaçları karşılayan, orta gelir grubuna hitap eden, ödemesi kolay, evi olmayan insanlara verilen konutlar üretmek. Bu bağlamda konut ihtiyacının Belediye aracılığıyla karşılanması. Bu bizim somut olarak üzerinde çalıştığımız bir konu. Ege Şehir Planlama Şirketi yapacak. Şehir kâr etmeyecek ama bu şehrin buna ihtiyacı var. Bunu da yapmamız lazım dedi.

“LÜKS KONUTLARIN YAPILMASINI HİÇBİR ZAMAN ÖNEMSİYORUZ”

Başkan Tugay, “Kentin bazı kentsel dönüşüm alanlarındaki çalışmalar müteahhitlere bırakılırsa çıkmaza giriyor” diye konuştu ve şöyle devam etti: “Bazı bölgelerde uzlaşmaya vararak, hak sahiplerinin haklarını koruyarak çalışabiliriz. Buradaki amacımız. Gelir elde etmek değil, bu işlerin yürümesi için piyasanın düzenlenmesi gerekiyor, “Dönüşüm istiyorlar ama müteahhit bulamıyorlar” dediğiniz bu işlere el atmalıyız, mümkün mü? Bir anlaşmayla o işe başlamamızı, “Bunu konuşabiliriz.”

KORDON’DA TAŞKINLARA KARŞI PROJE

Ulaşım Ana Planı üzerinde çalışmaların başladığını belirten Başkan Tugay, bu konuda köklü değişikliklerin olabileceğini belirterek, şöyle konuştu: “Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı üzerinde de çalışmalar yapılıyor. Genel Ulaşım Planı aynı zamanda Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planını da içerecektir. İzmir için yeni açılımlar yapabileceğiz. Açılacak yeni yollar, caddeler olabilir. Su baskını konusunda da yapmamız gereken çalışmalar var. Kordon’un sular altında kalmaması için taslak çalışma oluşturduk. Taslak projede Kordon’un sahil bölgesinde gizlenmiş bir set var. Drenaj sistemini güçlendirdiğimiz bir tarafı da var. Bununla birlikte çevre düzenleme çalışmaları da gerçekleştirilecek. Kordon’un genel atmosferini bozmadan, daha fonksiyonel kullanım alanları sağlamak için çalışıyoruz. Yağmursuyu ayrımında eksik olan alanların tamamlanması gerekiyor” dedi.

“YENİ EXPO ALANI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı sunumunda Konak’ın ihtiyaç duyduğu projelerden ve yapılan çalışmalardan bahsederek Mutlu Kemeraltı Yenileme Alanı, Kemeraltı Aydınlatma Master Planı ve Kemeraltı yüzme havuzu projelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Havra Caddesi ve İkiçeşmelik bölgesinde yapılacak düzenlemelere değinen Başkan Mutlu, imar planı ve kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin öncelikli alanları da sıraladı. Başkan Mutlu, dönüşüm için öncelikli alanların Beştepeler ve Gürçeşme olduğunu belirterek, Botanik EXPO’nun yapılacağı alanın söz konusu bölgeye yakın olduğunun altını çizdi. Başkan Tugay daha sonra şunları söyledi: “Botanik EXPO 2027 yılına dahil edildi ve yapılacağı alanın değiştirileceğini düşünüyoruz. Hayalimiz o bölgenin aktif olarak kullanılan bir rekreasyon alanı haline gelmesi. EXPO bu hedefi karşılamıyor. EXPO, tamamen benzersiz tasarımıyla o alanın kullanımını sınırlandırıyor. Bu alan çok kıymetli. Şehir merkezinde insanlara yeşil alan sunan Kültürpark dışında yer yok. En uygunu Melez deresi hattı boyunca yapılacak rekreasyon çalışmalarıdır. Burası EXPO olarak kullanıldığında bu amaçtan çıkıp peyzaj alanına ve botanik bahçesine dönüşüyor. Bizim için böyle bir alanı bu şekilde değerlendirmek onun işlevini öldürmek anlamına geliyor. EXPO’ya aday pozisyonlarımız var. 1 Eylül’e kadar kesin konumu oluşturup size bildireceğiz. O bölgeyi kamulaştırıp rekreasyon alanı haline getireceğiz” dedi.

“NOKTALARI DEĞİL BÖLGESEL DEĞİŞİMLERİ HEDEFLİYORUZ”

Başkan Mutlu’nun Kemeraltı’na ihtiyaç duyduğu projelerle ilgili olarak Başkan Tugay, şunları söyledi: “Kemeraltı, Basmane, Kadifekale, eski liman bölgesi ile ilgili yapılanları gözden geçirmek ve ne yapılması gerektiğine dair yol haritası oluşturmak için sadece bunu konuşacağımız bir toplantı yapalım. Yapmak. Benim tavsiyem; Biz anlık değişiklikleri değil, bölgesel değişiklikleri hedefliyoruz. “Binalar tek tek gelince bölge değişmiyor” dedi. Depreme yatkın alanlarla ilgili Başkan Tugay, şunları söyledi: “2020 depreminde alüvyonlu toprakların olduğu bölgelerde çok sayıda bina ağır hasar gördü. Toprak bu kadar önemli. Mikrobölgeleme çalışmasının doğru yapılması ve inşaat kararlarının buna göre verilmesi esastır. Ancak toprağın alüvyon olduğu bölgelerde inşaatı sınırlamak gerektiği açıktır. Özellikle gökdelenlere ciddi kısıtlamalar getirilmesine ihtiyaç var” dedi.

“İKİNCİ EL PİYASASINA DAİR ANLAYIŞIMI GELİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR”

Toplantıda çöp kutularını, İzmir’in ihtiyacı olan belediye kütüphanesini ve ikinci el pazarlarını da konuştuk. Çöp kovası sistemiyle ilgili konuşan Başkan Tugay, “Ana caddelere daha birçok yeni versiyon çöp kovası sisteminin kurulması gerekiyor. Sık aralıklarla, torbaların rahatça yerleştirilip çıkarılabileceği geniş bölmeli çöp konteynerleri hazırlamalıyız. Park alanlarında, duraklarda kullanmamız lazım” dedi. Başkan Tugay da Konak’ın büyük bir kütüphaneye ihtiyacı olduğunu belirterek, bu binanın Konak Belediyesi ile birlikte yapılmasını önerdi. Kentte bit pazarı kurulmasından yana olmadığını, bunun yerine bit pazarı konseptinin geliştirilmesi gerektiğini belirten Başkan Tugay, şöyle konuştu: “Karşıyaka’da insanların kendi yaptıkları ürünleri satabilecekleri bir pazar düzenledik. kullanmak. Bit pazarı olmasına izin vermedik. Dışarıdan insanlar gelmiyordu. Karşıyaka’da ikamet eden vatandaşlar yer açtı ve yer kurayla belirlendi. Bit pazarı yerine ikinci el pazarı teşvik edilmeli, Konak ve ilçede ikamet edenlere izinler verilmeli. “Bu şehirdeki ikinci el pazarına dair anlayışımızı geliştirmemiz gerekiyor” yorumunu yaptı.

Toplantıya İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı ve Genel Sekreter Yardımcıları Prof. Dr. Pınar Okyay, Zeki Yıldırım ve Çağatay Güç, ESHOT Genel Müdürü Turgay Bozoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU bürokratları katıldı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu