Londra'da binlerce kişi öldürülen Gazzeli çocuklar için yürüdü
İngiltere'nin başkenti Londra'da parlamento binası yakınında düzenlenen Filistin'e destek gösterisine katılanlar, Gazze'de hayatını kaybeden binlerce çocuğun anısına yanlarında çiçek ve oyuncaklar getirdi.
Filistin bayrakları taşıyan protestocular, “Özgür Filistin”, “Hepimiz Filistinliyiz”, “Soykırımı durdurun” ve “Filistin nehirden denize özgür olacak” gibi sloganlar attı.
Meydanda kurulan sahnede katılımcılara seslenen “Savaşı Durdurun Koalisyonu” adlı sivil toplum hareketinin kurucularından John Rees, İsrail'in geçtiğimiz Ekim ayında Gazze'ye yönelik başlattığı saldırıların üzerinden bir yıldan fazla zaman geçtiğini hatırlattı. 7.
Filistin halkının mücadele tarihinin uzun yıllara dayandığını vurgulayan Rees, dünya çapında bu mücadeleye destek verenlerin gösterdiği çabanın önemine de dikkat çekti.
“Tarihin eğrisi uzundur ama adalete doğru eğilir”
Rees, Amerikalı sivil haklar aktivisti Martin Luther King'in 1968'deki bir konuşmasında şunları söylediğini aktarıyor: “Tarihin akışı uzundur, ancak adalete doğru eğilir”. Sözlerine atıfta bulunarak şunları söyledi:
“Biz bu (hikayede) sadece bir bölümüz. Ancak bu bölümü nasıl yazacağımız, sonraki bölümlerin zaferin mi yoksa yenilginin mi öyküsünü yazacağını belirleyecek. Bu yüzden çabalarımızı her saat başı eylemci sabırsızlığını ve sabrını iki katına çıkarmalıyız. her haftanın her gününün.” “Yaptıklarımızın önümüzdeki yıllarda neler olacağını belirleyeceğini biliyoruz.”
Buradaki konuşmaların ardından protestocular, Başbakanlık ofisinin 10 numarada yer aldığı Downing Street'in girişine doğru yürüdü.
Filistin yanlısı protestocular yanlarında getirdikleri çiçek ve oyuncaklarla burada bir anma köşesi oluşturdu.
Çocuk edebiyatının en büyük isimlerinden İngiliz şair ve yazar Michael Rosen, 2014 yılında Gazzeli çocuklara yazdığı şiiri Downing Caddesi girişinde okudu.
Filistin Dayanışma Kampanyası (PSC) Başkanı Ben Jamal, burada yaptığı konuşmada, Gazze'de öldürülen Filistinlilerin yüzde 40'ından fazlasının çocuk olduğunu ve çoğunun 5-9 yaş aralığında olduğunu söyledi.
“İngiltere Başbakanı bu çocukların sesini duymak istemiyor”
Jamal, yapılan bir araştırmaya göre Gazze'deki çocukların yüzde 96'sının yakın ölümden korktuğunu, yüzde 50'sinin ise yaşadıkları travma nedeniyle ölmek istediğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“(İngiltere Başbakanı Keir) Starmer bu çocukların sesini duymak istemiyor. O çocukların isimlerini bilmek istemiyor. (İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu) hayatların hatırlatılmasını istemiyor Dünyanın en yüksek mahkemesinde yargılanırken bile silahlanmaya devam etmek ve kendisini bir müttefik olarak görmek istediği iddiasıyla yarıda kaldı.”
Gazze'de hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunun yapıldığı Downing Caddesi'nin girişinde bazı aktivistler gözyaşlarını tutamadı.
Gösteriye farklı yaş gruplarından çok sayıda çocuk da katıldı.