Güncel Haberler

Lavrov'un arabuluculuk açıklaması: 'Türk silahları Rus askerlerini öldürmek için kullanılıyor'

Lavrov, Türk menşeli silahların Ukrayna silahlı kuvvetleri tarafından Rusya'ya karşı kullanıldığını söyledi.

REKLAM

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'nin Kiev ile Moskova arasında olası arabuluculuk rolüne ilişkin şu yorumu yaptı: “Bu durumun sürpriz yaratmaması mümkün değil.”

Lavrov, Cuma günü Hürriyet gazetesinde yayınlanan ve Hande Fırat imzalı haberinde şunları söyledi: “Ankara, Kiev rejimiyle askeri-teknik alanda iş birliğini maalesef sürdürüyor. Türk silahları, Ukrayna silahlı kuvvetleri tarafından Rusları öldürmek için kullanılıyor.” “. askeri personel ve sivil vatandaşlar.”

“Türk yönetiminin arabuluculuk hizmeti vermeye istekli olduğuna ilişkin açıklamaları dikkate alındığında bu durumun şaşırtıcı olması mümkün değildir” diye devam etti.

Rusya'nın Ukrayna'daki mevcut işgal konusunda siyasi çözüme açık olduğunu belirten Dışişleri Bakanı, şöyle konuştu: “(Volodimir) Zelenskiy, Moskova ile müzakereleri yasaklayan kararnameyi iptal etmedi. Böyle bir durumda arabuluculuk çabalarının sonuçlanması pek mümkün görünmüyor. Türkiye dahil her ülke başarılı olacaktır.” dedi.

Türkiye, Ukrayna'ya çeşitli askeri teçhizat tedarik ediyor. Bunlar şunları içerir:

Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA): Bu SİHA'lar Rus topçu sistemlerini ve zırhlı araçlarını hedeflemede oldukça etkiliydi.

Ağır makineli tüfekler: Türkiye, Ukrayna'ya 600'den fazla ağır makineli tüfek teslim etti.

Lazer Güdümlü Füzeler: Bayraktar İHA'larıyla birlikte hassas saldırılarda kullanılıyor.

Elektronik arp

İpuçları: Bu sistemler düşman iletişimini ve radarlarını karıştırmaya ve bozmaya yardımcı olur.

Zırhlı araçlar ve koruyucu ekipman: Bu ekipman, Ukrayna kuvvetlerine temel koruma ve hareket kabiliyeti sağlar.

İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Rusya üzerine çalışmalar yapan Profesör Yaşar Onay, Euronews'e şunları söyledi: “Eğer Türkiye, Ukrayna ile Rusya arasında arabuluculuk yapmak istiyorsa, bu kararın Zelenskiy ve Putin tarafından onaylanması gerekiyor. Bunun ardından iki isim, görüşlerini onayladığını ifade etti. Lavrov ve diğer diplomatlar bu kararı aldılar.” “Bunu uygulamaya koyması gerekecek” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) 2024 yılı raporunda, “Savunma ve Havacılık Sanayii” sektöründe 2023 yılında 5,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiği ve bir önceki yıl 4,4 milyar dolar olan rakamın iyileşme gösterdiği belirtildi. %27 oranında.

Raporda, Ukrayna'nın Türk savunma ve havacılık sanayisi ihracatındaki payının yüzde 5,32 olduğu belirtiliyor. İlk sırada ABD (%16,7) yer alırken, ikinci sırada Romanya (%9,9) yer alıyor. Ukrayna'yı Azerbaycan (%5,14) ve Polonya (%4,87) takip ediyor.

Bir kez daha, Türkiye ile Ukrayna arasında 16 Ekim 2020 tarihinde imzalanan Askeri Çerçeve Anlaşması çerçevesinde, her iki ülke de askeri istihbarat alışverişi, silahlı kuvvetler arasında askeri işbirliği, savunma sanayii ve karşılıklı eğitim ve öğretim faaliyetlerini taahhüt etmektedir.

REKLAM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 4 Şubat 2022'de bir kez daha Kiev'e yaptığı ziyarette taraflar arasında “İleri Teknolojiler, Havacılık ve Uzay Alanında İşbirliği Çerçeve Anlaşması” imzalandı.

Euronews'e konuşan Ankara İYİ Parti Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu Üyesi Kürşad Zorlu, Lavrov'un açıklamalarına ilişkin şunları söyledi: “Türkiye'nin savunma sektöründe kapsamlı ve toplum odaklı bir işbirliği geleceği var. Özellikle Türk savunma sanayisi için “Ukrayna'dan da bu konuyla ilgili bazı girdilerin geldiği biliniyor.” dedi.

“Türkiye'nin tüm bunların sürdürülebilirliğini sağlama hedefi anlaşılabilir. Eğer kastedilen tüm bunların askıya alınmasıysa, daha geniş alanda ortak süreçlerin dikkate alınması gerekiyor.”

Erdoğan, 24 Nisan 2022'de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde, “Arabuluculuk dahil gerekli desteği vermeye hazırız” dedi.

REKLAM

Türkiye-Suriye ilişkileri

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye ile Rusya arasında “diyalog başlatılmasının teşvik edileceğini” belirterek, “Rusya, Şam ile Ankara arasındaki anlaşmazlığın ortadan kaldırılması için sürekli çaba gösteriyor.”

“Geçen yıl Moskova'da Rusya-İran-Suriye-Türkiye dörtlü formatı çerçevesinde Dışişleri, Savunma ve İstihbarat Bakanlıkları düzeyinde bir dizi temas gerçekleştirildi. Suriyeli mültecilerin geri dönüşü de dahil olmak üzere özel dikkat gerektiren konular, Terörle mücadele ve sınır güvenliğinin sağlanmasına karar verildi” dedi.

6 Temmuz'da gittiği Almanya'dan İstanbul'a dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşme ihtimaline ilişkin şunları söyledi: “Beşar Esad, Suriye ile ilişkilerin iyileştirilmesi yönünde adım atar atmaz. Türkiye olarak biz de ona karşı çıkacağız.” “Bu yaklaşımı gösteriyoruz çünkü dün Suriye düşmanı değildik, Esad'la ailece görüşüyorduk” dedi.

Esad, 15 Temmuz'daki açıklamasında Erdoğan'la görüşebileceğini ancak Türk askerinin Suriye'den çekilmesi gerekeceğini belirtmişti.

REKLAM

Şam yönetiminin sosyal medyada paylaştığı videoda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Esad, bu toplantının gerçekleşip gerçekleşmemesinin “içerik”e bağlı olduğunu söyledi.

Milletvekili Zorlu, “Rusya'nın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye ile Türkiye arasındaki normalleşme çabalarına ilişkin çağrısını hayata geçirme becerisi veya PYD yapısıyla ilişkisi göz ardı edilmemelidir.” diyor.

Ankara, Türkiye'nin Suriye'deki askeri varlığının bölgedeki uzun iç savaşın doğrudan bir sonucu olduğunu iddia ediyor.

Türkiye, BM, 2016 yılında Fırat Kalkanı Harekatı'nda Irak İslam Devleti ve Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı, 2018 yılında ise 'Ulivo Harekatı'nda IŞİD ve Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) bölgedeki varlığına karşı 2019 yılında Barış Pınarı Harekatı. Şartın 51. maddesinde yer alan meşru müdafaa hakkı ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin terörle mücadeleye ilişkin kararları doğrultusunda bir dizi askeri operasyon gerçekleştirilmiştir.

REKLAM

Suriye Jusoor Araştırma Merkezi'nin 2024 yılı “Suriye'deki Yabancı Kuvvetlerin Askeri Mevki Haritası” başlıklı raporda, Türk askerlerinin Suriye'deki askeri mevzi sayısının 58'i Halep'te olmak üzere 126 olduğu belirtiliyor.

28 Kasım 1978'de Diyarbakır'ın Lice ilçesinde kurulan PKK, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Fransa, Türkiye ve birçok devlet tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor.

PKK militanları yaklaşık 40 yıldır sürdürdükleri saldırılarda resmi rakamlara göre 15 bine yakın insanı öldürdü.

PKK elebaşı Öcalan, terör örgütü kurmak ve yönetmek suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığı 1999 yılından bu yana Marmara Denizi'ndeki İmralı Cezaevi'nde bulunuyor.

REKLAM

BRICS

Lavrov son olarak Ankara'nın BRICS'e katılımıyla ilgili şunları söyledi: “Türkiye'nin BRICS'e yakınlaşmaya gösterdiği ilgiyi memnuniyetle karşılıyoruz. “Bu, BM Şartı'na saygıya, açıklığa, pragmatizme ve üçüncü tarafları hedef almamaya dayanan grubun çekiciliğini doğruluyor” dedi.

Türkiye'nin, BRICS'in daha da geliştirilmesine önemli katkı sağlayacak güce sahip olduğuna inanıyorum. Türkiye'nin birliğe katılım parametrelerine ilişkin karar, tüm BRICS ülkelerinin egemenlik tercihine saygı gösterilerek ve oybirliğiyle verilecek. ve Türkiye.” dedi.

NATO'nun en büyük ikinci ordusuna sahip olan Türkiye, tarihsel olarak Batı'nın yanında yer almasına rağmen BRICS adayı olmayı düşünen ülkeler arasında yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet, 22 Ekim Salı günü Rusya'nın Kazan kentinde başlayan 16. BRICS Zirvesi'ne katıldı ve 23 Ekim Çarşamba günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Putin, Türkiye'nin BRICS ile iş birliğine ilgi gösterdiğini belirterek, “Avrasya kıtasının doğusu ile batısını birbirine bağlayan ülkenizin otoritesi ve özel jeopolitik rolü göz önüne alındığında, burada önemli fırsatlar görüyoruz” dedi.

REKLAM

BRICS nasıl çalışır?

Grup, Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Bankası veya Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) gibi uluslararası bir kuruluş değildir. Üye ülkelerin dönüşümlü olarak başkanlık ettiği grubun devlet ve hükümet başkanları yılda bir kez toplanıyor.

Oybirliğiyle karar alan grubun tüm üyeleri aynı zamanda dünyanın en gelişmiş ekonomilerinin yer aldığı G20 grubunun da üyesi.

Grup, jeopolitik konuların yanı sıra ekonomik işbirliğinin, çok taraflı ticaretin ve kalkınmanın artırılmasına da odaklanıyor.

BRICS nedir?

Adının kısaltması olan BRICS, baş ekonomist Jim O'Neill'in 2001 yılında yazdığı bir makalede üyeleri Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın İngilizce isimlerinin ilk harflerinden oluşan bir topluluktur. O dönemde Goldman Sachs ve “Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin”. Büyüme potansiyelini değerlendiren bir araştırma makalesinden sonra kuruldu.

REKLAM

Başlangıçta Güney Afrika'nın dahil olmadığı grup, 2009 yılında Rusya'nın girişimiyle, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Batılı müttefiklerinin küresel hegemonyasına karşı bir platform oluşturmak amacıyla kuruldu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu