Güncel Haberler

Çin’de ruhsatlı kömür yakıtlı termoelektrik santrallerin sayısı azalıyor

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Ocak-Haziran ayları arasında Çin’de toplam kapasitesi 10,3 gigawatt olan 14 yeni kömürle çalışan termik santral onaylandı.

REKLAM

Çin’de yeni kömürle çalışan elektrik santrallerine yönelik onaylar, son iki yıldır yaşanan izin çılgınlığının hükümetin iklim değişikliği politikasına ilişkin endişeleri artırmasının ardından bu yılın ilk yarısında keskin bir düşüş yaşadı.

Greenpeace Doğu Asya tarafından yapılan proje belgeleri incelemesi, Ocak ve Haziran ayları arasında toplam kapasitesi 10,3 gigawatt olan 14 yeni kömür yakıtlı enerji santralinin onaylandığını ortaya çıkardı; bu oran geçen yılın ilk yarısındaki 50,4 gigawatt’a göre %80’di.

Çinli yetkililer, 2022’de 90,7 gigawatt ve 2023’te 106,4 gigawatt kapasiteyi onaylayarak iklim uzmanlarını alarma geçirdi.

Avrupa’nın tamamı 2023’te kapasitesine 58 gigawatt ekleyecek; bu da 2022’ye göre %40 artış anlamına geliyor.

Yenilenebilir enerjinin yanı sıra kömürle çalışan elektrik santrallerine hâlâ ihtiyaç var

Çin, güneş ve rüzgar enerjisi kurulumlarında dünya lideri, ancak hükümet, rüzgar ve güneş enerjisinin daha az güvenilir olması nedeniyle talebin en yüksek olduğu dönemlerde kömür santrallerine ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.

Çin hükümeti daha yeşil enerji kaynaklarına öncelik verirken uzmanlar, yeni kapasite inşa edildikten sonra Çin’in kömürden vazgeçmesinin kolay olmayacağından korkuyor.

Greenpeace Doğu Asya proje yöneticisi Gao Yuhe yaptığı açıklamada, “Şu anda bir dönüm noktasıyla karşı karşıya olabiliriz” dedi. “Geriye kalan bir soru var: Çin eyaletleri zaten çok fazla kömür projesini onayladıkları için mi kömür onaylarını yavaşlatıyor? Yoksa bu, kömürün giderek daha fazla sürdürülemez hale geldiği bir enerji geçişinde kömüre dayalı termik santral için son hamle mi? Bunu yalnızca zaman gösterecek.” söz konusu. eklendi.

Çin karbon emisyonlarını nasıl azaltmayı planlıyor?

Greenpeace, analizi hükümete bağlı bir düşünce kuruluşu olan Şanghay Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü ile birlikte yayınladı.

Son aylarda hükümet ayrıca karbon emisyonlarının azaltılması ve yenilenebilir enerjiye geçişin hızlandırılmasına ilişkin bir dizi belge yayınladı.

Haziran ayında Ulusal Enerji İdaresi, mevcut kömür yakıtlı enerji santrallerinin modernizasyonu ve yeni inşa edilenlerin düşük karbonlu teknolojilerle donatılmasına yönelik üç yıllık bir plan duyurdu.

Bu ay yayınlanan bir başka hükümet planı, “yeni bir enerji sisteminin inşasını hızlandırmak” amacıyla, yenilenebilir enerji iletiminin nasıl genişletileceği de dahil olmak üzere zorlukları hedef alıyordu.

Çin aynı zamanda karbon azaltma hedeflerine ulaşmak amacıyla nükleer enerjiye yöneliyor. Çin Bakanlar Konseyi Devlet Konseyi, Pazartesi günü 11 üniteli ve toplam maliyeti 200 milyar yuan (25 milyar euro) olan beş nükleer enerji projesine yeşil ışık yaktı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu