Güncel Haberler

Google, yeni kuantum çipi Willow'u tanıttı – Son Dakika Bilim Teknoloji Haberleri

BBC'ye göre Google, “Willow” adı verilen yeni kuantum çipinin önemli “keşifler” içerdiğini ve “yararlı, büyük ölçekli bir kuantum bilgisayarın yolunu açtığını” iddia ediyor.

Google'ın çipi, parçacık fiziği ilkelerini kullanarak son derece güçlü yeni bir bilgisayar türü yaratmayı amaçlayan kuantum hesaplama olarak bilinen alandaki en son gelişmedir.

Google, Willow'un şu anda dünyanın en hızlı süper bilgisayarlarının 10 septilyon yılda tamamladığı bir sorunu 5 dakikada çözdüğünü söylüyor.

Uzmanlar, Willow'un şimdilik büyük ölçüde deneysel bir cihaz olduğuna dikkat çekiyor; bu da, çok çeşitli gerçek dünya sorunlarını çözecek kadar güçlü bir kuantum bilgisayarın hâlâ yıllar ve milyarlarca dolar uzakta olduğu anlamına geliyor.

“Willow'un tek testteki başarısı abartılmamalı”

Willow'u yaratan Google'ın kuantum yapay zeka laboratuvarını yöneten Hartmut Neven, açıklamasında daha fazla ayrıntı vermeyi reddetti ve Willow'un bazı pratik uygulamalarda kullanılacağını söyledi.

Neven, Willow'un performansının onu “şimdiye kadar yapılmış en iyi kuantum işlemci” haline getirdiğini öne sürdü.

Ancak İngiltere'deki Surrey Üniversitesi'nde bilişim uzmanı Prof. Dr Alan Woodward, kuantum bilgisayarların çeşitli görevlerde mevcut “klasik” bilgisayarlardan daha iyi olacağını, ancak bunların yerini almayacağını söyledi.

Woodward, Willow'un tek testteki başarısının öneminin abartılmaması konusunda uyarıda bulunarak, “Elmaları ve armutları karşılaştırmamaya dikkat etmelisiniz.” dedi.

Temel olarak telefonlardan veya dizüstü bilgisayarlardan farklı çalışan kuantum bilgisayarlar, sorunları geleneksel bilgisayarlardan çok daha hızlı çözmek için kuantum mekaniğini kullanır.

Kuantum bilgisayarların en sonunda bu yetenekleri yeni ilaçların yaratılması gibi karmaşık süreçleri büyük ölçüde hızlandırmak için kullanabileceği umulmaktadır.

Ayrıca, hassas verileri korumak için kullanılan belirli şifreleme türlerini kırmak gibi kötü amaçlarla kullanılabileceğine dair endişeler de var.

Şubat 2024'te Apple, iMessage konuşmalarını koruyan şifrelemenin, gelecekteki güçlü kuantum bilgisayarlar tarafından okunmasını önlemek için “kuantum geçirmez” hale getirildiğini duyurdu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu