Güncel Haberler

İki yılda bir olgunlaşıp çürümeye başlayınca tüketilir: Sağlığa faydaları saymakla bitmez!

Sivas'ta doğal olarak yetişen üvez ağaçları iki yılda bir meyve veriyor. Olgun meyveler ağustos ve eylül aylarında toplanıp çürümeye bırakılır. Çürük meyve yemenin başta kalp ve cilt hastalıkları olmak üzere birçok sağlık sorununa iyi geldiğine inanılıyor. Meyve ishal vakalarını hızla iyileştirmek için tüketilir.

OTURUMDA YERİNİ ALIYOR

Geçen yıl ağustos ve eylül aylarında toplanıp çürümeye bırakılan üvez meyveleri, bir yılın ardından Sivas tezgahlarındaki yerini aldı. Kilosu 100 TL'den satılan meyve, şifa arayanlara umut oluyor.

SİNDİRİM SİSTEMİ, KALP VE DAMAR HASTALIKLARI, TANSİYON…

AW364795_01

Sivaslı aktarlardan Orhun Özfidancı ise meyvenin birçok hastalığa iyi geldiğini belirterek, şöyle konuştu: “Sivas'ın Koyulhisar Suşehri bölgesinde yetişiyor. Sindirim sistemine, kalp damar hastalıklarına, tansiyona, kadın hastalıklarına iyi gelen, düzenli kullanıldığında cilt bakımına da fayda sağlayan oldukça şifalı bir meyvedir.

HER 2 YILDA BİR BÜYÜYOR

AW364795_05

Bu meyve 2 yılda bir yetişiyor ve bu meyveyi en son 3 yıl önce satmıştık. Kasım, Aralık ve Ocak aylarında çıkıyor ve olgunlaşması bekleniyor. Sertleşip siyaha döndüğünde satılmak üzere raflara konulur. Kilosunu 100 liradan satıyoruz. Sivas halkında pek çok bitki ve meyvenin yerel isimleri bulunmaktadır.

ÇOK FAZLA TALEP VAR

AW364795_04

Tezgahlarda satıldığında büyük talep gören ve satış zaman aralığı kısıtlı bir meyvedir. Ama şu anda çok fazla talep var. Satışlarımız Ocak ayı sonuna kadar devam etmektedir ve artık bulamayacaksınız. Her ne kadar 2 yılda bir yetişse de hasadı ve temizlenmesi zor bir meyvedir. “Müşterilerimizin bir kısmı faydalı olduğu için çocuklukta tüketmek için alırken, bir kısmı da geçmişi hatırlamak için alıyor” dedi.

Ekran görüntüsü 2025-01-07 081350

Salim Kalaycı, “Çocukluğumdan beri meyve tüketiyorum. Çocukluğumda bahçemizde bu meyve ağacı vardı. Yaklaşık 15 yıldır yemek yemiyorum ve çocukluğuma geri döndüm. Görünüşünden dolayı “Tidi boku” olarak da anılır. Popüler tabirle “Tidi boku” keçi gübresi anlamına gelir. “Burada görünce aldım” dedi.

(İHA)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu